09-31585977 [email protected]

Harvan asian elämässä voi tyhjentävästi tiivistää 5-kohtaa -artikkeliksi, ja niinpä verkossa menestymistäkään ei pidä ajatella vain viiden kohdan tarkistuslistana. Jokainen näistä kohdista tarvitsee tuekseen aimo annoksen persoonallista otetta ja tilannetajua. Tämän artikkelin tarkoitus on luoda pohjaa ja herättää ajatuksia siitä, millaisista asioista olisi ainakin syytä olla kiinnostunut tai huolestunut.

1. Helposti päivitettävä nettisivu

Valtaosalle tämä on melko selkeä juttu, mutta harmittavan moni ei ota tätä huomioon palveluntarjoajaa valitessaan. Yrityksesi tekee jotain väärin, mikäli nettisivulle ei tule tarpeita päivittää etusivun tekstejä, tuotelistaa, kuvitusta, mitä ikinä.

Modernit alustat, kuten WordPress, tekevät sivustostasi helposti päivitettävän. Helpon käyttöliittymän ansiosta päivittäminen on vieläpä melko vaivatonta. WordPress ei ole kuitenkaan ainoa alusta, joka suoriutuu tästä mallikkaasti. Kannattaa siis aina nettisivualustaa valitessaan pitää takaraivossa kysymys siitä, että voiko tätä nettisivua päivittää helposti ja miten päivitys käytännössä tapahtuisi.

2. Sometilit pystyyn ja selkeä kanavastrategia

Kaikkialla ei tarvitse, eikä kannatakaan, olla. Käy läpi relevantit vaihtoehdot ja katso tai etsi tietoa siitä millaista sisältöä näissä kanavissa tyypillisesti jaetaan. Facebookissa ei olla samoista syistä kuin Twitterissä tai LinkedInissä.

Kannattaa myös suhtautua uusiin ja nouseviin sosiaalisen median kanaviin skeptisyydellä. Esimerkiksi suosittu Periscope lyhistyi hetkellisen suosiopiikin jälkeen oman mahdottomuutensa alle ja Snapchatin huima menestys päättyi siihen, kun suositumpi Instagram päätti kopioida heidän konseptinsa. Uuden kanavan menestys ei ole mahdotonta, mutta on historiatiedon valossa epätodennäköistä.

3. Ole läsnä, tarkkaile, älä unohda

Nettisivut tai SOME käyntikorttina ei toimi. Tai ei toimi ainakaan jos haluat asiakkaita näitä reittejä pitkin. Tuota kohdeyleisöäsi kiinnostavaa sisältöä tai muuten vaan relevantteja uutisia yrityksestäsi, ja tarkkaile ja arvioi sivustosi kävijöitä. Mitä he tekevät? Mitä he eivät tee? Mitä heidän pitäisi tehdä?

Epäaktiiviset blogit sekä sometilit antavat yrityksestäsi huonon kuvan. Tämä ei tarkoita jokapäiväistä sisällöntuotannon loukkua, vaan kunhan nyt edes kerran kuukaudessa/viikossa ilmestyisi jotain, ja vastuualueet tuotannosta olisivat selkeät.

4. Sisältösi tukevat toinen toisiaan, eivät kilpaile

Tärkeintä on muodostaa asiakasputki. SOME:n tarkoitus on yleensä herättää huomio ja saada asiakas lopulta tulemaan kotisivuillesi tai lukemaan artikkeleita, kun taas kotisivun pointtina on saada asiakas tekemään jonkin toimenpiteen (varaa aika, tee ostos, jätä sähköposti).

Ei sillä että kaiken sisällön tarvitsisi olla kaupallista, mutta kaikella sisällöllä pitäisi olla jokin tarkoitus.

5. Kaikkea ei kannata tehdä itse, paitsi…

Digitaalinen markkinointi tai kotisivujen tuotanto ei kaikilta luonnistu, eikä sen tarvitsekaan. On kuitenkin tärkeää huomata, että kaikkea hallintaa ei kannata antaa toteuttavan tahon käsiin, koska vaikkakin heidän intresseissään on usein myös sinun menestysesi, eivät he välttämättä tunne kohderyhmääsi tai osaa kommunikoida yrityksesi tavalla riittävän hyvin.

Jätä siis toteutus rauhassa muiden huoleksi, mikäli koet sen olevan sinulle taitotasosta tai ajankäytöllisistä syistä paras ratkaisu. Pidä kuitenkin brändisi tai yrityksesi ydinviesti tiukasti omissa ohjaksissasi.

Aitoa Oy auttaa yrityksiä menestymään. Toimintaperiaatteeseemme kuuluu niin valmennus kuin projektien toteuttaminenkin. Pyrimme toiminnallamme parantamaan yritysten diginäkyvyyttä kokonaisvaltaisesti, ja mielestämme vallalla oleva käsitys digimarkkinoinnin projektiluonteisuudesta ei johda parhaisiin lopputuloksiin, vaan ainoastaan pitkäjänteisyydellä saavutettaan oikeita tuloksia.

Kirjoittaja Toni Vehmaanperä on nettimarkkinoinnin ja SOME- sekä nettisivuanalytiikan asiantuntija.